Dimulakan dengan

Dimulakan dengan

Thursday, 4 June 2009

Pesanan buat yg bertudung (rewind)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful

Assalamu'alaykum,

Post semula.... utk peringatan....(kalau ni perbuatan salah, perbetulkanlah ya?)
=====================================================


Dah lama sangat ana tak post di blog batch(??). So, ni ana ada beberapa pesanan yang ana dapat drpd blog abg Husaini(siapa kenal angkat tangan)

Ana hendak berkongsi beberapa tips untuk akhawat dalam berhadapan dengan ajnabi bagi mengelakkan ikhtilat, yakni antara barah terbesar harakah islamiyah ini. (Credit to http://sunahmohammad.asasian.net/):

1. Elakkan berurusan dgn lelaki. Kalau ada peluang utk minta tolong dgn perempuan, mintalah tolong dari perempuan. Disebabkan limitation kemampuan perempuan seperti repair kereta, repair laptop dan lain2, maka terpaksalah minta tolong dari org lelaki.

2. Kalau terpaksa contact orang lelaki, gunakanlah medium perantaraan dalam bentuk tulisan, seperti SMS, email, atau nota kecil. Gunakan perkataan2 formal, bukan bahasa pasar. Contoh: Maaf, (bukan sorrie..), Terima kasih (bukan time kaceh). Lagi satu takyah la buat smiley face ke (^_^), gelak2 ke (hihihih), dan lain2 yg kurang berfaedah. Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum desperate. Ini kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa lelaki. Sampai Allah pun kena sound kat org pempuan supaya keraskan suara. Rujuk qur’an surah Al-Ahzab ayat 32:


“Wahai isteri2 nabi, kamu bukanlah seperti perempuan2 lain jika kamu bertaqwa. Maka jgn lah lemah lembutkan suara dlm berbicara, sehingga bangkit nafsu org yg ada penyakit dlm hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yg baik”


Kalau rasa ayat ni ditujukan kepada isteri2 nabi je, lembut2kanlah suaramu dan lihatlah kesannya. Apabila arahan ni diberi kepada isteri2 nabi, sepatutnya kita juga menyahut seruan tu utk mencapai darjat yg sama seperti mereka, darjat wanita2 yg bertaqwa, dan darjat wanita2 yg terpilih. Best kan?



3. Tundukkan hati : Apabila terpaksa berurusan dgn lelaki, kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang, kerana takut pada Allah. Kita sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki ni tertarik kepada kita. Waktu berdepan dgn lelaki2 tu, byk2 lah berdoa, “Ya Allah, jgnlah Kau buatkan lelaki ini tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya dari panahan syaitan.”

4. Tundukkan pandangan. Jangan tertipu dgn matapelajaran communication skills yg kita belajar kat uni dulu; “make eye contact with the person you’re talking to”. bende tu applicable kalau kita becakap dgn org yg sama jantina sahaja. Kalau ada eye contact dgn org yg berlainan jantina, kita akan mendapati theory “dari mata turun ke hati” tu betul. so, be careful dgn pandangan mata. Para sahabat dulu pun, Allah perintahkan supaya tahan pandangan apabila mereka berurusan dgn isteri2 nabi. Cuba rujuk surah al-ahzab ayat 53; “….Apabila kamu meminta sesuatu dari isteri2 nabi, mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagi hatimu dan hati mereka..” Kita bukan disuruh membawa tabir ke mana2 kita pergi. kalau susah sgt nk jaga mata, tutuplah pandangan dgn buku ke, ngan file ke. Kita lihat betapa Allah sgt ambil berat masalah hati para sahabat n isteri2 nabi supaya mereka tak tewas ke dalam kemungkaran. Kalau kita pun nk jadi sehebat diorang, kenalah buat apa yg diorang buat. Takkan nk tunggu Allah sebut nama kita dlm Qur’an baru nk buat kot. Cth: “Wahai Cik Ain.. taatilah suamimu…” Isk2. tak layak nye..



5. Cepatkan urusan. Ni mungkin applicable kepada students/ org yg dah kerja yg terpaksa berurusan dgn team mate lelaki. Dah tak boleh elak, dia je team mate kita. So, apa2 kerja yg nk dibuat bersama, buat je la keje tu. takyah nak borak2, tanya hal peribadilah, gelak2 lah, buat lawaklah.. tak perlu tak perlu. Siapkan keje cepat2, then pergi. Perbincangan buatlah di tempat yg proper dan berurusanlah secara professional.


Semoga bermanfaat dan semoga kita dikenali sebagai wanita mu’minah yg ada identity, yg taat pada perintah Allah dan takutkan hari pembalasan.Semoga tidak melalaikan diri kita dan org yg menerimanya. Jaga diri, hiasi peribadi. (”,)

Haa...menarik, kan? Kita sudah masuk bulan Ramadhan ni jadi perbaikilah diri supaya menjadi org yang lebih kuat menahan bisikan syaitan apabila mereka sudah "merdeka" nanti..

Tambahan drpd comments...

1) kaum yg btudung ni juga (*perlu) ada teman/kawan bila nak berhubung dgn berlainan jantina. sekurang2nya seorang. hal ini untuk mengelakkn fitnah. (memang wanita sangat2 hampir dgn fitnah di sekelilingnya sejak dia melangkah keluar dr rumahnhya.) 

dan seperti qisah dlm alquran juga ada menyebut sikap wanita muslimah yg pemalu (anak Nabi Syuaib) ketika hendak berjumpa dengan Nabi Musa. Allah telah gambarkan bagaimana sikap sepatutnya wanita ketika berhubung dgn lelaki. 

dan sebaiknya apabila bertembung antara keduanya untuk melalui satu laluan, sebaiknya lelaki perlu didahulukan terlebih dahulu untuk melaluinya.

"lelaki mukmin yang berjalan di belakang singa lebih baik daripada lelaki mukmin yang berjalan di belakang wanita."

namun begitu, untuk sama2 mendapat kekuatan, jelaskan matlamatmu. apa yang ingin kamu capai di dunia ini sbagai khalifahnya dan sebaik2 umat? 

---------ALLAHU GHAYATUNA---------

=Allah matlamat kita. (koreksi semula, apakah yg kita lakukan selama ini menuju ke arahnya, utk mencapai redhaNya?)

Jangan sia2kn nikmat2 yg kita telah mahupun sedang kita kecapi saat ini.


Sekian,

(correct me if I am wrong)

Wassalam

2 comments:

:) said...

bagus utk peringatan semua.sama ada lelaki atau perempuan

+akufobia+ said...

bagusbagusbagus.ho.husaini mana ni?hassan husaini ke?