Dimulakan dengan

Dimulakan dengan

Monday, 5 April 2010

al-interview

assalamualaikum :D
ana baru balik dari interview jpa.. huhu, gelabah, org hari first kot...
ana disini nk share sikitla, pengalaman org hari first (hehe, ana tahu korg gelabah jgak)
ana batch pukul 8 pagi kt larkin, so sampai pkl 7.30... better awal la, sbb bile lambat, dhle terkejar2 pastu nnt sampai tgk ramai org dh ready, kte akan jd lebih gelabah... bilik menunggu die sgtlah sejuk ok, so dgn korg dlm keadaan terketar2 nervous, lglah nmpk mcm phone tgh vibrate...

kt larkin ade 4 panel interviewer (maksudnye akan ade 4 bilik interview). nnt bile naik tangga sampai kt satu papan kenyataan, akan ade list name atas 4 kertas. bile tgh carik name sendiri, tgk kte dpt interviewer panel berape & no. kte dlm list tu berape. ramai sgt td (tmasuk ana :D) yg tgk no panel je, bile sampai bilik menunggu dn akak jpa tuh tanye no. giliran brape, sume blur.. so dgn muke tebal terpakse turun balik tgk kt list no. giliran bape.. :) xpe, exercise...

so basically sume akan dibahagi 4. dalam satu panel, sume org akan dibahagi kpd groups of 5. so contohnya ana panel 4, dalam group panel 4 ni ade 15 org bdk. jd org yg giliran 1 sampai 5 akan jd group 1st utk masuk bilik interview dn seterusnya...

dress code sgt penting ye...
boys- TIES and formal shoes wajib okey...
girls- kasut tertutup, no sandal or selipar or kasut crocs yg mcm pompuan sket tuh
td ramai bdk yg x pakai tie, pakai kasut sekolah je n pakai kasut pompuan yg berlubang2 mcm sandal tuh... akak urusetia tuh suruh pinjam org lain punye kasut n tie... sape yg muke tebal n sudi pinjam tie atau kasut drpd org yg kte x pernah jmp atau kenal, silalah langgar dress code.
oh ye, JEANS x dibenarkn..
note: die xkn kasi masuk bilik interview selagi dress code x betul

kalau kene nasib kte dpt no. giliran last2, silelah bersabar menunggu... while waiting sile berkenalan dengan orang sekeliling anda... ini boleh menghilangkn boring, stress, nervous dn jge dpt merapatkn ukhuwwah :) lg best kalau dpt berknln dgn org yg akan masuk bilik interview sekali dgn kite, xdela rase mcm xberteman dlm bilik interview

nnt sblm masuk bilik interview, ade akak jpa akan mintak kte pnye fail. sile kumpulkan sume salinan dokumen dlm satu clearholder,(photostet ic, surat beranak, borg pengesahan pndptn) sbb die akan amik buat simpanan die.. nnt bile masuk bilik interview lenggang jela sbb fail akan dibawa ke mane ntah utk dilihat2 oleh sape ntah.. [ana x tahu ape jd ngn fail]

IN THE INTERVIEW ROOM [haha, part paling best]

sile bace doa, betulkan niat dan senyum :) bile masuk bilik interview...
akan ade 3 orang panel interview... ana dpt tige2 laki... bile masuk ckplah good morning ke ape (bear in mind akn ade tukang interview bukn islam, so good morning cukup lah)

first question: tell me about yourself

(kalau soalan dalam english, maka jawablah secara english)

interviewer ana tanye jgak, ape yg kami buat lepas spm... pandai2lah reka jwpn yg canggih sket, jgnla kantoikn korg lps spm dok membuta jek, kene plak candidate lain bt aktiviti berfaedah mcm kumpulan ana, sorg pergi plkn, 2 org tgh buat a-level (ke foundation ntah) kt renaissance college n sunway college, sorg lagi kerja.

lps tu ditanye ape course yg kami nk amik n kenape? sile buat reason yg kukuh2 (bukan sekadar sbb saya minat) sbb interviewer akan byk tanye2 jgak

kalau yg mintak oversea,
interviewer ana ske sgt tanye byk2 psl kenapa nk study oversea? ape yg kerajaan boleh benefit kalau kite study oversea?
sile prepare jwpn yg sgt bernas

discussion:
-psl h1n1 [huu alhamdulillah bace surat khabar semalam]
-sbb ana mintak course medicine, die tanye ape yg boleh di-improve dlm system healthcare and medical kt msia...
sile jgn hesitate utk volunteer jwb, nnt kalau org last2 biasenye dh xde modal nk bg idea...

ana x sure bdk kumpulan lain ape soalan yg derg dpt, so jgn assume sume orang akn ditanye bnd yg same...

mase interview ni x pyhla tegang sgt, tukang interview die eventhough sume pakai blazer n muke mcm ceo company besar2 dlm tv, derg sgt relax n baik... bdk kumpulan ana, sume duduk straight je x sandar kt kerusi pon, ana pn jd segan nk sandar.. last2 keluar bilik interview sakit belakang... yeah best..
sile peka dgn soalan panel, kalau ditanye dlm english jwb english. kalau ditanye dlm bm, jwb bm. x pyh gabra sgt psl speaking2 ni, bdk cine kump ana xle ckp bm sgt, tp die selamba je campur english malay... tukang interview still dengar ape yg die ckp, (xtahula markah die kene tolak ke ape) tp nmpk mcm panel interview suke kt bdk tu sbb die konfiden.. so yg penting relax, senyum, tp still smgt bile jawab!

bile dh habis, ckp tq kt die, kalau bole salam, salamlah... pastu keluarlah!

yeh dh habis pn interview... :)

tp still kene tunggu akak jpa tu pulangkn fail sijil la, baru korg bole balik...

alhamdulillah :D saye dh habis interview

buat yg akan attend interview, all the best!
buat yg x dpt interview, jgn sedih. insya-Allah ade rezeki yg lebih best kt tempat lain.
sorilah ye, terpanjang plak post, orang fes time interviewlah katekan.. ;)

1 comment:

saraH²amizah said...

*pembetulan.dalam interview, tak boleh nak suka suka hati je salam the interviewer tu. salah dari segi etika komunikasi. sebab dikira 'lain darjat'. melainkan kalau diorang yang hulurkan tangan dulu (^^,). anyway, good luck pada yang bakal pi interview!