Dimulakan dengan

Dimulakan dengan

Tuesday, 22 January 2008

Pesanan daripada Adik-adik

Assalamualaikum,

Whah! Dah lama ana tak tulis kat sini. Well, nak buat macam mana. Dah form 4, busy sangat-sangat. Setiap hari datang sekolah, termasuklah hari Ahad. Anyways, entry ini bukan pasal ana. Entry ini sebenarnya daripada adik-adik kita. Kita kan dah form 4, kira mcm senior. Dan setip perbuatan kita diperhatikan oleh adik-adik kita. Dan dia orang pon adalah beri comment2 pada ana. So ana harap semua orang dapat terima teguran dia orang dengan hati yg terbuka..

Adik f2: Kenapa eh? Abang2 dan kakak2 f4 suka sangat cakap perkataan "GILA"? Ana x fahamla? Klau guna sikit2 okla, ni setiap ayat mesti ada 'Gila'. Pastu dia orang tegur kita jangan guna perkataan 'gila'. Naqib MDP ana pon, sikit2 cakap 'gila'! Abang2 dan kakak2 x tau ke yg perkataan 'Gila' itu tidak berfaedah. kenapa x guna "sanagt" ke apa2.

Ana memang terkejutla, sebab ana terasa sangat2. So klau adik2 kita boleh befikir mcm ni, kenapa kita x boleh??

Adik f1: Kakak2 f4 ni bising sangat! Selalu cakap kuat2 pastu pengawas f4 tegur kita jangan buat bising! Apalah!

Adik f2: Abang2 f4 ni, mcm x hormat guru je. Pastu suka sangat buli adik2.

So ana harap, kita semua sebagai abang2 dan kakak2 dapat mempertingkatkan lagi akhlak kita kat sekolah ye. Kitala pemimpin sekolah tahun ni. Kita kenalah jadi contoh yang baik kepada sekolah. Apa-apa pon kita semua kena sentiasa muhasabah diri. Termasuklah diri ana sendiri.

p.s. jangan tanya mcm mana ana dapat comment2 ni

4 comments:

n4dim~ said...

>_< teringt plk resolusi s.a.k.'06 yg x brape nk ikot tuh... - ana pon x ikot sgt(sekeleh guler2???) ape2 pon, in my point of view(",), nnti kalau kite nk berubah jd abg2 n kakak2 yg baik, jgn plak dpn adik2 je perangai cam baik... tp bile sesame kite tukar jd cam !#)@//!*$*3??! mcm power rangers plak... skjap2 bertukar.. so, kite sume jgn jd power rangers! kalau nk b'ubah, berubah totally because intention kite mmg KITE yg NK B'UBAH ke arah yg lebih baik! bukannye sbb org lain pakse, or sbb kononnye nk tunjuk contoh dpn adik2.. sbb bile kite berubah bukan atas kehendak kite, usually it won't last very long! ok.. just another reminder for myself and all other batchsebelasians mates..

Qurratu'Aini said...

hmm... hmm.. (angguk2 gaya shin chan)

sebab kita : YA!

nak cerita sket:
masa ke tahfiz thn lepas, ada jugakla kami ni kena tegur dgn adik2 form1.cakap 'g.i.l.a' je derang tegur. "eh akak, mane boleh cakap .gila.!"kagum. dan hormat sbb derang boleh tegur tanpa malu2 kucing (uhhu..)cam kita (sumtimes).

oklah, ana ngaku. dulu kalimah yang tralala~ ini ana amalkan jugaklah, tapi disebabkan teguran adik2 f1 yg super itu, ana dah berjaya kurangkan.tapi memang susah sketlah. tnyelah nur aisyah.


hmmlagi satu, bukan perkatan g.i.l.a ni saja, malahan p.o.y.o ..

ana rasa mse sekolah rendah dulu xde pun perkataan 'hebat2' ini, tapi masuk sek.men, ter'ada' pulak.
dari mana ye wujudnya semua ini??????

"sharing n caring 2 understand"

najihahmn said...

'ala kulli hal, sama2 lah kita tegur menegur sesama sendiri bila kwn kita 'ter'sebut perkataan yg x spatutnya keluar dari mulut kita..

tak kesahlah dia qiyadah ke, bkn ke..yg penting kita nk betulkan kesilapan kwn kita tu..

"qulil haq walau kaana murran"

Naffy El-Jauhari said...

abg2 buli adik2???
tak penah dalam sejarah batch 11 kita membuli adik2...never n eva...
mungkin kadang kita suh tolong2 tuh diorang ingat kita buli...tp hakikat nyer biasalah suh bebudak tolong...kalau kita diminta tolong pon kita akan buat jugak...so..tak heran la...