Dimulakan dengan

Dimulakan dengan

Monday, 12 November 2007

Marah dengan ana? Terus-terang je...

Seperti tajuk di atas.

Ramai orang marah ngan ana. Ana tahu. Ye, memang ana salah. Cara ana tak betul. Kata-kata ana kasar sangat. Ana terlalu kutuk banin. Ana malukan banin. Ana malukan diri sendiri.

Ana tak kisah orang nak tegur ana. Memang salah ana, nak buat macam mana.

Tapi at least ana cakap apa yang ana rasa. Apa yang ana tak puas hati. Memang, ramai orang tak boleh terima, tapi AT LEAST diorang sedikit sebanyak tahu apa yang ana harapkan, dari perspektif ana.

Dah takde orang lain nak cakap, ana suarakan jelah. Ana tungu tau, ANA TUNGGU orang lain nak bangun, tapi orang lain tak bangun! Bila ana keluar, mulalah orang cakap belakang. KEnapa tak cakap ngan ana yang korang tak puas hati? Kenapa mesti cakap belakang?

Ana boleh terima kalau nak tegur ana personally. Huda buat kat ana. Dia cakap yang dia tak suka cara ana cakap. Ana OK je kan ngan dia sampai sekarang? Ada ana gaduh ngan dia? Tak kan? Kan lagi senang kalau jujur? Kenapa mesti tayang kat blog ni? Kenapa mesti sebarkan? KEnapa kena jadikan masalah ni masalah dunia?

KENAPA?

Sebab ana Fathimah?? Korang cakap, banin pun ada perasaan. Ye, ana tahu. Ana pun ada perasaan. Korang ingat ana ni apa? Kalau tak suka ngan ana, cakap kat ana, baru ana boleh ubah diri ana. Kalau korang benci ana pastu diam2, tak bagitau, korang takkan dapat pape. Dosa adela. Mengumpat. Makan jelah daging ana.

Korang dapat apa kutuk2 ana? Depan ana, ana tengok semua orang macam OK je ngan ana. Ntahla. Ana pun tak tau nak cakap macam mana.

Ana sayang gile batch kite. Ana nak sangat tengok kita sama-sama ukhuwwah yang betul2 mantap. Setakat nak berlapang dada takkan tak boleh? Salah silap semua orang buat. Macam ustazah kamaliah cakap, kita semua tengah belajar. Belum matang 100% lagi. Kita saling menolongla kearah kematangan. Orang buat salah takkan nak biar kan? Jangan hipokrit. Tolonglah...

Ana tak sangka ada yang perangai macam budak kecik. Ana sebut balik, "Ada otak, fikirlah!!" Takkan benda kecik nak gaduh.

Setakat ni, ana tak pernah lagi benci orang betul2. Ana takleh nak benci orang.

Last sekali, ana nak minta maaf kat semua orang, ya, anda tahu anda siapa, sebab terkasar bahasa. Ana tak tahu nak susun ayat macam mana dah masa tu. Masa tu ana rasa nak luahkan semua. Ana harap apa yang ana buat lagi banyak bawa kebaikan daripada keburukan.

Siapa tak puas hati ngan ana, tell me. Jangan cakap belakang. Bak kata Alifah, 'Cukuplah buruk bagi mukmin jika ia merendahkan saudaranya sesama muslim'.

I did this, please don't repeat my mistake.

Sekian, terima kasih sebab sudi baca.

5 comments:

safiahkd said...

ana sayang nti

Qurratu'Aini said...

kupu-kupu sayang
beritahu fathimah yang ana sayang
yang saya sayangkan dia
cakap sama dia
jangan berduka
sabar sabar dan sabar
sebab lepas itu
nanti mesti ada sesuatu
yang dia sangat suka

kupu-kupu sayang
baik-baik jalan
jangan sampai terlanggar tiang..

heheh...

^_____^
senyum kala suka tanda bahagia
senyum kala duka tanda redha!

miss u...

farhana zain said...

fathimah, nt sepatutnye bangge dgn diri nt. You're brave enough to speak up what's in your mind. People should follow suit of what she's doing. Not critisizing her!
Show some respect PEOPLE!

farah said...

fathimah!personally apa yang anti ckp masa rehlah itu was right!semua orang berhak untuk suarakan apa yang terbuku dalam hati...betul lah apa yang anti cakap...dalam hal ini kena berlapang dada sesama kita...tapi,kalau banin x boleh terima apa yang ditegur itu,terpulang kat mereka...yang penting,anti dah buat yang sepatutnya... ^_^ walau cara anti x kena di mata mereka,at least kita x hipokrit...betul x?jgn peduli apa pandangan orang terhadap kita...kalau anti rasa anti dah buat yang terbaik untuk mengubah banin-banin batchsebelas,itu hak anti...

jihah said...

salamz...
khas untuk cik tmah n sesapa yg tengah berduka lara...

sahabatku,
SENYUMLAH di kala duka kerana ia melambangkan kerelaan hati kita menempuh ujian daripada ALLAH...

salam sayang, cium, peluk(ehem, kpd yg x berkenaan, jgn terasa pulak!)

..najihah..