Dimulakan dengan

Dimulakan dengan

Wednesday, 26 December 2007

It's Dianna! :P

"ITS DIANNA, FROM THE DIRECTOR OF YAHOO, EVERYBODY SORRY FOR THE INTERRUPTION, BUT YAHOO IS CLOSING THE SYSTEM DOWN BECAUSE TOO MANY BOOTERS ARE TAKING UP ALL THE NAMES, WE ONLY HAVE 57 NAMES LEFT, IF U WOULD LIKE TO KEEP YOUR ACCOUNT, SEND THIS MESSAGE TO EVERYONE ON YOUR LIST. THIS IS NO JOKE, YOU'LL BE SORRY IF YOU DON'T SEND IT. THANKS DIRECTOR OF YAHOO, TIM BUISKI. WHOEVER DOESN'T SEND THIS MESSAGE YOUR ACCOUNT WILL BE DEACTIVATED AND IT WILL COST YOU $10.00 A MONTH TO USE IT. TO SEND TO EVERYONE ON YOUR LIST RIGHT CLICK ON YOUR GROUP THEN CLICK SEND "


"Baca Jika Seorang Muslim

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:
Subuh:Dijauhkan cahaya muka yang bersinar..
Dzuhur:Tidak diberikan berkat dalam rezekinya..
Ashar:Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan..
Maghrib:Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isyha:
Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya..

Sekarang anda mempunyai 2 pilihan:

1) Biarkan dalam offline msg anda.

2) Forward ke sejumlah orang yang anda kenal dan Insya- Allah , ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda forward. (Forwardkan Untuk Rakan - Rakan Muslim Anda Sebagai Tanda Sahabatnya Sedang Mengingatinya)"

"______000000__________000000_______
___000______000____000______000____
__000________000__000________000___ _000___________0000___________000__ 000_____________00_____________000_ 000____________________________000_ 000___________THANKS__________000_ _000____________FOR___________000__ __000__________BEING_________000___ ___000__________MY_________000____ _____000______FRIEND______000______ _______000______________000________ _________000__________000__________ ____________000____000_____________ ______________000000_______________ ________________00_________________ ________________ 0 _________________
First, I like u.
then i love u,
Now, im afraid to lose u,
If you dont send this to everyone on ur list,
U will lose the person u love.
Sorry... I dont wanna lose the person that I love...
If i dont get this back, I guess u r not my friend.
If u have a lot of love 4 someone...
this 2 ur whole buddy list...
In 5 min ur true love will call or msg..
Good luck to you, my dear friend..
salam,kepada sumer org yg ade ym, tolong jangan add org yg id die macam ni: anamuslim_cute_97@yahoo.com, die cuba nak murtadkan org Islam. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam!!! (kalau rase sayang ngan org Islam la!!!!!!. kalau tak sayang, x payah forward!!!) Wassalam
"Ktakan ini dgn pelan:"ALLAH AKU CINTA ENGKAU & AKU PERLUKAN ENGKAU DTGLAH KE HATIKU."'kirim pd 10 org & lihat keajaipan mlm ini.tlg jgn delete. la bnr2 terjadi.ini sms dp ibu ali said-juru kunci sayyida Makkah yg bermimpi bertemu RASULULLAH SAW.beliau berpesan:'kuatkan aqidah dlm ibadah krn dunia ini sdh goyah & tua '.sebar sms inike 10 org muslim,insya ALLAH dlm wkt 10 hari akan dpt rezeki besar & jika tidak disebar tunggulah kesulitan yg tiada henti2' *Boleh menghantar berita ini dengan melalui HANDPHONE....... "

******************************************************************

Dan baaaanyak lagi... Bosan tak korang baca? Saya rasa menyampah dan meluat bila baca benda2 ni. Cuba fikir, mesej yang pertama, Dianna kebende tuh. Yahoo ni satu organisasi yang sangat besar. Dia ada d a t a b a s e dan sebagainyalah. Kalau dia nak sampaikan maklumat, maklumat tu mesti dari yahoo terus hantar kat email kita.

Yahoo takde keperluan nak rely kepada pengguna dia untuk forward2 mesej macam tu. Yahoo ada teknologi sendiri nak detect penggunaan email. Mesej macam tu semua menipu je. Nak tengok siapa orang yang bodoh memforward mesej tanpa berfikir secara logik. Adakah anda bodoh? Mestilah tidak, manusia kan berakal.

Next, "baca jika seorang muslim." Kalau tak baca = bukan muslim? Gitu? Kita tak boleh menjatuhkan hukum murtad kepada orang lain meskipun dia seolah-olah tak berapa nak ikut agama kita, melainkan terang-terang dia murtad. Cth: mengaku sendiri, menyembah selain Allah dsb dsb.

Tapi kalau setakat tak solat, tak puasa, bukan ke Allah kata dosa walau setinggi mana akan diampunkan kalau kita bertaubat. Kalau orang yang meninggalkan hukum macam ni takleh dianggap murtad, lagikan dengan membaca mesej tu kita tentukan kemusliman dia.

Hal ni bukan benda main2. Orang yang menjatuhkan hukum murtad kepada orang yang tak murtad, hukum tu jatuh balik kepada dia. Nah, rasakan besarnya dosa kita memforfardkan mesej macam tu. Walaupun mesejnya bagus, tapi once dia dah letakkan hukum macam tu, burnlah semua.

Kes anamuslimcute. Ana dapat banyak sangat offline mesej suruh forward pasal dia. Korang confirm ke dia nak murtadkan orang Islam? Korang ada bukti? Ada saksi? Korang tahu ke siapa dia? TAK TAHU KAN? Jadi kenapa forwardkan? Korang tahu apa yang korang buat? FITNAH. Tahu fitnah?

"Dan sesungguhnya fitnah itu lebih dahsyat daripada membunuh"
- ayat 191 surah al-Baqarah-

Ana rasa semua orang dah hafal ayat ni. Tapi kenapa buat tak tahu je? Cuba bayangkan. Korang forwardkan mesej tu kat kawan. Pastu kawan2 pulak forward kat kawan dia. And the cycle goes on and on and on. Mula-mula dapat dosa sebab forward kat kawan sendiri. Bila kawan2 tu forward kat kawan2 lain korang pun dapat gak dosa, sebab bersubahat dalam dosa yang dilakukan kawan tu. Lama-lama2 dosa tu bercambah. Kalau 20 tahun lagi ada orang yang forward benda sama? Berapa banyak dosa hanya dengan semudah mengklik copy, paste, send?

"sebar sms inike 10 org muslim,insya ALLAH dlm wkt 10 hari akan dpt rezeki besar & jika tidak disebar tunggulah kesulitan yg tiada henti2"


err.. Merosakkan aqidah!!!!

Next.

"If i dont get this back, I guess u r not my friend."


Persahabatan. Layakkah sesuatu yang semulia ukhuwwah diukur dengan hanya satu mesej? Daaa... Apekah?? (quoting kak mai.. hehe) Cerdiknya orang yang buat mesej ni mula-mula dulu.

Kesimpulannya, tak payahla forwardkan sesuatu yang tak betul. DOSA DOSA DOSA kita kumpul. Tau? Menyemak je kat offline mesej. Yang baik tu daripada Allah, yang tak baik tu (err bahasa agak kasar..) daripada diri ini sendiri. Harap korang dapat manfaatkan yang baik.

Sekian terima kasih. :D

2 comments:

Aya said...

Uih! Setuju ngan nt...

Mende2 nih spam jer kan... Nyemak jer...

narmi said...

I agree with aya